Un mic pas pentru om

E bine.

În luptă îți vei cîștiga dreptul.

Lozinca partidului socialist-revoluționar în Imperiul Rus.

Sinteza zilei de astăzi este îmbucurătoare. Mai întîi a fost asta:

PSRM propune anularea legii prin care miliardul furat a fost pus pe umerii cetățenilor. Filip: „Dau foc la tot în urma lor”

https://agora.md/stiri/81298/psrm-propune-anularea-legii-prin-care-miliardul-furat-a-fost-pus-pe-umerii-cetatenilor-filip-dau-foc-la-tot-in-urma-lor

Apoi asta:

Președintele în funcție al Republicii Moldova, Igor Dodon intenționează să înregistreze un proiect de lege privind micșorarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei. Oficialul susține că anume promulgarea acestei legi va fi ultimul decret pe care vrea să-l semneze în calitate sa de șef de stat.

„Sunt câteva legi foarte importante, care sper să fie votate în timpul apropiat și, cel mai probabil, una dintre ele va fi ultimul decret pe care îl voi semna, simbolic pentru mine. Până ca eu să intru în funcția de președinte, în 2016, Timofti a semnat o lege cu care eu nu sunt de acord. Majorarea vârstei de pensionare la bărbați și la femei până la vârsta de 63 de ani. Pentru mine ar fi simbolic ca eu să semnez legea care anulează această majorare și să se revină la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

https://unimedia.info/ro/news/658f6054fd778932/video-igor-dodon-despre-ultimul-decret-pe-care-il-va-semna-in-calitate-de-presedinte-va-fi-o-lege-simbolica.html

Și este bine. Văd că acolo sus gîndesc la fel ca mine. Și nu-i de mirare, pentru că în primul rînd „great minds think alike” (mințile strălucite gîndesc la fel), iar în al doilea rînd – adevărul este întotdeauna unul singur (Tutankhamon). În mod normal, presa trebuia să vuiască de bucurie iar oamenii să sărbătorească, pentru că așa precedent nu a mai fost în toată istoria modernă – ca vîrsta de pensionare să fie dată în jos, peste tot e ridicată. Dar presa tace sau relatează sec, ceea ce încă o dată demonstrează că Mass Media nu are nimic în comun cu poporul – e doar un instrument de manipulare. Comentatorii însă se întrec în prostie zicînd că „de unde vom găsi bani pentru bătrîni?” Răspunsul e simplu – din lichidarea sinecurelor din toate instituțiile de stat. Dacă închizi toate posturile de „tăiat frunze la cîini” din BNM, ministere, tot felul de agenții, comisii, etc – se va putea de găsit suficienți bani pentru un asemenea proiect (în primul rînd trebuie de lichidat Consiliul Pentru Prevenirea Discriminării).

Salariile funcționarilor ar trebui plafonate, asta ar aduce venit suplimentar bugetului. Pentru că e suficient să faci un audit al declarațiilor de venit ca să înțelegi cît de mulți bani intră în buzunarele sinecuriștilor. De exemplu aici: https://declaratii.ani.md/Documents/cni/previewDocHas/id/461218

Apoi s-a întîmplat asta:

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc va face un amendament, prin care să fie micșorate cheltuielile unor instituții, pentru a oferi și în anul 2021 un suport financiar suplimentar pensionarilor, iar această indemnizație să fie oferită nu la sărbătorile de Paște, ci acum, la Crăciun, pe 7-8 ianuarie 2021, transmite TRIBUNA.

https://tribuna.md/2020/12/09/liviu-vovc-vine-cu-un-amendament-sa-fie-micsorate-cheltuielile-unor-institutii-pentru-a-oferi-si-in-2021-un-suport-financiar-pensionarilor/

Și aici, de-aș fi în locul socialiștilor, aș mulțumi pentru ideie, aș analiza această inițiativă și aș vota-o alături de PPDA. Parlamentul trebuie să se transforme într-o instituție care votează legi bune.

Astăzi a mai avut loc un eveniment din cale-afară de lipsit de bună cuviință:

Guvernatorul BNM a menționat: „Este oportun ca toate instituțiile să-și unească eforturile pentru a pune interesele țării mai presus de orice. RM are nevoie să se dezvolte. Donatorii externi sunt gata să ofere sprijinul financiar necesar. Dar criza politică ce se conturează arată limpede că țara noastră riscă să rămână fără ajutor atât timp cât nu este o stabilitate politică acceptabilă”.

https://agora.md/stiri/81295/armasu-despre-programul-cu-fmi-riscam-sa-ne-inecam-chiar-langa-mal

E o invitație pentru PSRM să capituleze, din partea FMI pe care nu se știe de ce Armașu îl numește „donatorii externi” chiar dacă FMI ne împrumută, nu ne donează. Sunt la fel de donatori ca și casele de micro-creditare. După ce parlamentul a adoptat o serie de legi anti populare la indicația acestor instituții, legi care au contribuit la înfrîngerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, după ce a adoptat aceste legi pentru a accesa creditul promis de FMI, s-a trezit că FMI a înghețat negocierile condiționînd continuarea lor prin dizolvarea parlamentului. Acest mesaj este transmis prin guvernatorul BNM, dar și prin Maia Sandu, care au devenit purtători de cuvînt pentru marile instituții financiare. Despre asta am spus ieri, cînd am sugerat că ar fi bine de re-naționalizat BNM-ul. E indignant cînd oul învață pe găină.

Printre altele, dacă se va iniția re-naționalizarea BNM, de-odată Maia Sandu va căuta întîlniri și negocieri cu PSRM, iar FMI și BM vor dezgheța acordarea creditului în schimbul anulării acestei schimbări. Acesta-i punctul cel mai dureros pentru ei. Atunci va fi mare ispita de a accepta ciolanul aruncat de „donatorii externi”, și se va vedea dacă PSRM are sau nu șanse la viitoarele alegeri. Dacă vor exista dubii, răspunsul e simplu. Trebuie de citit pe cei mai deștepți ca noi:

Teamă n-ai, căta-vor iarăși

Între dânșii să se plece,

Nu te prinde lor tovarăș

Ce e val, ca valul trece.

https://ro.m.wikisource.org/wiki/Gloss%C4%83

Tot azi batalionul motorizat de tractoare a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Sunt pregătite pentru a lua cu asalt clădirile de stat în timpul unor viitoare proteste. Ca și cum s-au pomenit acolo absolut întîmplător exact în ajunul revoluției. Am scris despre asta mai devreme.

Și încă:

Igor Dodon a avut o întrevedere cu dl Péter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Pentru contribuția substanțială la dezvoltarea relațiilor de cooperare între Moldova și Ungaria, șeful statului i-a înmânat domnului Péter Szijjártó înalta distincție de stat – Ordinul de Onoare.

https://telegraph.md/igor-dodon-vizita-ministrului-de-externe-al-ungariei-la-chisinau-este-un-semnal-al-disponibilitatii-de-consolidare-a-relatiei-dintre-tarile-noastre/

PSRM, ca să iasă din izolare trebuie să facă legături cu toate forțele conservatoare din Europa. Începînd cu Ungaria, continuînd cu Polonia și Italia, și apoi cu cele din Franța.

În final, eu consider în continuare că PSRM trebuie să-și retragă oferta de a ajuta la dizolvarea parlamentului. La moment parlamentul își îndeplinește bine funcțiile. Dar decizia să n-o ia conducerea PSRM ci să fie votată la congresul PSRM. E democratic.

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

2 comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *