Sinteza zilei pe scurt, 14 Decembrie 2020

Să nu citiți dimineața mass media mincinoasă.

Noul partener al Maiei Sandu a fost la Lorena Bogza

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatii, a fost astazi, 14 decembrie 2020, la emisiunea In PROfunzime cu Lorena Bogza.

https://protv.md/politic/emisiunea-in-pr-ofunzime-cu-lorena-bogza-din-14-12-2020-invitat-renato-usatii—2550515.html

Eu nu știu de ce lumea î-l ia în serios, mai ales după ce a apărut înregistrarea în care Usatîi își propunea serviciile sale lui Plahotniuc. Ori această înregistrare e mai compromițătoare decît „culiocul”.

Usatîi își propune serviciile lui Plahotniuc

FOTO // Iluminat modern pe strada Calea Orheiului! Astăzi a fost lansat iluminatul nocturn și cel decorativ după renovare

https://telegraph.md/foto-iluminat-modern-pe-strada-calea-orheiului-astazi-a-fost-lansat-iluminatul-nocturn-si-cel-decorativ-dupa-renovare/

E bine. Ion Ciobanu nu a inventat nimic nou. Așa se primește cînd omul la locul lui nu se gîndește la scheme de îmbogățire ci își îndeplinește atribuțiile. Primul primar care a demonstrat acest lucru a fost Ilan Șor, care a făcut din orașul Orhei o bijuterie. Presupun că PSRM vede ce-i bun și încearcă să repete. Norocul nostru este că acum e în interesul PSRM să meargă lucrurile bine.

Vedeți bine, contrar declarațiilor, acum e în interesul PAS ca lucrurile în țară să meargă prost. Cu cît mai rău – cu atît e mai bine. Mai bine pentru PAS, care-s dornici să vadă țara în flăcări, pentru ca oamenii să voteze „schimbarea”. Din această cauză Maia Sandu nu a dorit să-și asume nicio răspundere – ca să nu răspundă pentru dezastrul cauzat de demisia guvernului, pe care ea și-o dorește. De aceea nici moțiune de cenzură nu a înaintat, să nu se primească că ea a cauzat cumva dezastrul. Ea își dorește ca guvernul singur să-și dea demisia, pentru ca toate urmările să fier puse pe seama PSRM. De aceea, e în interesul PSRM ca lucrurile să meargă bine.

Dupa ce astazi, Igor Dodon a anuntat ca el impreuna cu Ion Chicu si Zinaida Greceanii vor participa la ceremonia de inaugurare a noului presedinte, deputatul PAS Dumitru Alaiba ii spune lui Dodon sa stea acasa pentru ca ei se vor descurca si singuri.

https://protv.md/politic/dumitru-alaiba-dupa-ce-igor-dodon-a-anuntat-ca-va-participa-la-ceremonia-de-inaugurare-a-maiei-sandu-dodon-hai-stai-acasa—2550514.html

Alaiba nu a auzit de protocol.

Ilan Sor ar intentiona sa revina in tara, iar la intoarcere acesta ar putea primi o pedeapsa conditionata. Despre asta a vorbit astazi deputatul Platformei DA, Dinu Plangau, care sustine ca se fac presiuni asupra sistemului judecatoresc, astfel incat in cazul unor alegeri anticipate Sor sa stea in libertate. 

https://protv.md/politic/ce-spune-avocatul-lui-ilan-sor-dupa-ce-un-deputat-a-declarat-ca-acesta-ar-intentiona-sa-revina-in-tara-iar-la-intoarcere-acesta-ar-putea-primi-o-pedeapsa-video—2550504.html

Ar fi bine să primească pedeapsă condiționată sau chiar să fie grațiat, în schimbul întoarcerii aeroportului Moldovei.

Pavel Filip a reacționat la propunerea de a modifica data marcării Zilei Europei, pentru ca aceasta să nu coincidă cu Ziua Victoriei. Politicianul a scris pe pagina sa de Facebook că „Moldova se întoarce cu 20 de ani înapoi din cauza coaliției PSRM – ȘOR”.

„În timp ce locuri în spitale nu mai sunt, medicii sunt la capătul puterilor, oamenii mor, COVID-ul îi răpește chiar și pe cei mai în forță și tineri, Monstruoasa Coaliție ȘorDonnay a mai născocit un proiect de lege. Credeți că e vorba de lupta împotriva COVID? De ajutoare pentru oameni sau mediul de afaceri? De mai multe teste? De mai mai multe locuri în spitale? De susținerea medicilor? Bineînțeles că NU.

https://zugo.md/actualitate/reactia-lui-filip-la-propunerea-de-a-modifica-data-marcarii-zilei-europei-moldova-se-intoarce-cu-20-de-ani-inapoi/135144/actualitate

Nu așa trebuia să zică. Iată cum trebuia: „În timp ce locuri în spitale nu mai sunt, medicii sunt la capătul puterilor, oamenii mor, COVID-ul îi răpește chiar și pe cei mai în forță și tineri, Monstruoasa Coaliție PDM + PAS + PPDM + Renato Usatîi au organizat un miting cu 50000 de bătrîni în centrul Chișinăului pentru mai nimică.

Cît despre inițiativa de a muta ziua Europei, e lăudabilă. Pe data de 5 mai, să sărbătorim împreună cu Consiliul Europei, din care facem parte, spre deosebire de UE în care nu facem parte. Pe 9 mai trebuie serbat evenimentul care-i mai important din două. Oare ce-i mai important? Înfrîngerea Germaniei naziste, la care au participat strămoșii noștri și despre care s-a bucurat și a sărbătorit întreaga planetă, sau Declarația lui Schuman de pe 9 mai 1950 despre înființarea unei autorități comune între Franța și Germania cu privire la oțel și cărbune? Despre care bunicii noștri nici n-au auzit.

Explicația e simplă. 9 mai e ziua victoriei – sărbătoare pentru învingători. Și zi de tragedie pentru învinși, pentru că le aduce aminte în fiecare an că au fost învinși. Urmașii învingătorilor sărbătoresc pe 9 mai „Ziua Victoriei”, iar urmașii învinșilor – ziua declarației de înființare a autorității pentru oțel și cărbune.

Socialiștii susțin că Ziua Europei ar putea fi sărbătorită pe 8 mai, în Republica Moldova, nu pe 9 așa cum este obișnuit în întreaga Uniune Europeană.

https://zugo.md/actualitate/reactia-lui-filip-la-propunerea-de-a-modifica-data-marcarii-zilei-europei-moldova-se-intoarce-cu-20-de-ani-inapoi/135144/actualitate

Noi nu facem parte din Uniunea Europeană. Cînd vom face parte, vom vedea ce și cum să sărbătorim.

Și dacă tot s-a dat startul legilor bune, poporul vrea echivalentul legii americane Foreign Agent Registration Act – https://www.justice.gov/nsd-fara. Această lege va obliga ong-urile care primesc finanțare de peste hotare și se implică în politică să se identifice ca „agenți străini” și nu ca „societate civilă”. Iar dacă Maia Sandu va critica această lege spunînd că nu-i democratică, să fie trimisă să spună asta americanilor, pentru că legea va fi fost inspirată de la ei.

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *