Noli tangere circulos meos!

Am fost cîndva student în România. Preda pe atunci un profesor, zicea că iubește cultura rusească. M-a întrebat dacă pot face rost de un film pentru el – „Lăutarii”, al lui Emil Loteanu. Nu erau pe atunci torrente, era doar e-Donkey și dc++, și pe aceste rețele nu puteai găsi acest film. Mi-a plătit drumul spre Chișinău ca eu să-l caut. Eu am sunat la Moldova Film, ei îl aveau, și pentru o sumă de bani mi-au făcut o copie pe casetă VHS. Ce mult s-a bucurat. O adora pe Svetlana Toma, îi cunoștea toate replicile din filme, toate gesturile. Ținea minte acest film din tinerețe, și cînd îl urmăream, îmi zicea: uite, uite, acuș! Și în acel moment Svetlana Toma spunea o replică, iar el se bucura ca un copil. Mi-a mai plătit cîteva drumuri și pentru alte filme, pe care le-am găsit ba pe CD-uri, ba pe DVD-uri. Pentru mine era o ocazie să o văd pe prietena mea de atunci, care trăia la Chișinău. De la acel profesor am aflat nume de actrițe rusești, nume de filme despre care auzeam prima oară, de cîntărețe. Am fost plătit să traduc unele filme din rusă, și acum pe torrenturi ele se descarcă cu subtitrarea mea.

Eu pe atunci eram rusofob, iar el mi-a replicat că: „Cultura nu trebuie de amestecat cu politica. Cultura nu are granițe. Nu are naționalitate. Este universală.”

Peste cîțiva ani am trecut prin orașul studenției mele, am dat să-l contactez dar nu l-am găsit. Pe site-ul universității am aflat că decedase.

Asta era pe vremea cînd în România puteai să spui că iubești cultura rusă (ori oricare altă cultură) fără să-ți fie frică că vei fi hăituit de presă ca cel mai mare spion și dușman, și fără să-ți pierzi locul de muncă.

Am cititori români care țin minte acele timpuri? Pentru că ele deja au apus.

Colaboratorul publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei, a fost dat afară din Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Mihaela Popa. Decizia vine după ce G4Media.ro a relatat în exclusivitate că Alexandru Mîță, profesor și inspector școlar în județul Vaslui, este președinte al unei asociații care militează intens pentru promovarea intereselor Rusiei și, în 2016, a înaintat Parlamentului European o notă de protest referitoare la o rezoluţie a Legislativului Uniunii Europene contra presei ruse.

https://www.edupedu.ro/colaboratorul-sputnik-a-fost-dat-afara-din-ministerul-educatiei-secretar-de-stat-imediat-ce-am-aflat-i-am-cerut-demisia-si-pentru-ca-nu-e-trecuta-in-cv-nicio-actiune-de-genul-aces/

Și aici. Trebuie de citit toată știrea cu atenție, nu doar citatul:

În cadrul aceluiași interviu, Mîță a spus că ”imaginea Rusiei în România este total deformată” și că a visat ”încă de copil” să ajungă la Moscova, adăugând că ”face parte din ființa mea și îmi asum această rusofilie și pasiune pentru cultura rusă”.

El a catalogat parteneriatul strategic al României cu SUA unul ”de tip colonialist”, întrebând de ce, în ciuda acestui ”parteneriat de încredere” mai avem nevoie de vize și susținând că, rezultat al acestei relații ”am ajuns carne de tun pentru conflicte extrateritoriale cu care țara noastră nu are nici în clin nici în mânecă”. Mîță a concluzionat că, din relația cu SUA, aveam doar ”obligații” și ”mai nimic la beneficii”.

https://www.g4media.ro/un-colaborator-sputnik-numit-consilier-al-unui-secretar-de-stat-din-ministerul-educatiei-alexandru-mita-promoveaza-deschis-rusia-viseaza-inca-de-copil-sa-ajunga-la-moscova-si-cons.html

Aici voi comenta. Pe lîngă faptul că tot ce s-a spus e absolut logic și corect, Alexandru Mâță nu a folosit termenul de „parteneriat strategic”, ci pe cel de „parteneriat de încredere”. Aceasta este adăugirea jurnalistului de investigație de la sine. În presa românească există o regulă de autocenzură – SUA nu pot fi numite altfel decît „partenerul nostru strategic”, iar relațiile cu SUA sunt întotdeauna numite „parteneriatul strategic cu SUA”. O astfel de lingușeală și plecăciune am văzut doar la cele mai umilite colonii. Și se pare că s-a folosit atît de des acest termen la noi, încît zgîrie în urechi la auzul său.

Iar mai jos, jurnalistul de investigație scrie:

Tot în 2017, dar o lună și jumătate mai târziu, și tot la Chișinău, Mîță a fost singurul jurnalist din România care a adresat președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, o întrebare cu ocazia prezentării de către acesta a unui bilanț la 100 de zile de la instalarea în funcție. (Fragmentul apare la 1.15.20 secunde):

Mîță: Bună seara. Alexandru Mîță de la portalul Glasul, colaborator al Sputnik Moldova și, în același timp, din partea Asociației de Cooperare România-Rusia. O întrebare pentru dumneavoastră, dar înainte de asta felicitări pentru acest bilanț și pentru faptul că sunteți și vă dovediți în fiecare zi un om foarte de acțiune care își duce promisiunile la bun sfârșit.

Dodon: Mersi. Din România sunteți?

Mîță: Da, absolut. (Dodon zâmbește). Tocmai de asta și întrebarea mea avea o legătură cu viziunea dumneavoastră, dacă ne puteți dezvălui câteva elemente componente ale viziunii dumneavoastră în legătură cu relațiile cu Bucureștiul pe termen mediu.

Dodon: Am înțeles.    

https://www.g4media.ro/un-colaborator-sputnik-numit-consilier-al-unui-secretar-de-stat-din-ministerul-educatiei-alexandru-mita-promoveaza-deschis-rusia-viseaza-inca-de-copil-sa-ajunga-la-moscova-si-cons.html

Așadar, ce avem? Un pedagog e hărțuit și hăituit de jurnaliști într-o adevărată vînătoare de vrăjitoare, pentru părerile sale care (încă) nu sunt ilegale, iar superiorii săi în loc să-l apere – se desolidarizează de el.

Poate că e un semnal că și noi trebuie să fim consiliați când ne alegem…

da, da, trebuie să vă consilieze securitatea, ca pe vremurile bune (nota mea)

Nu avem de unde să știm anumite lucuri. Am dat un google simplu, mai ales că l-am luat dintr-o instituție publică: din inspectoratul școlar județean, o instituție cu mare încredere, cu concurs. Eu mi-am propus să iau oameni în echipă din zone defavorizate, cu experiență, apolitici, să fie cât mai integri. Dar dumnealui nu mai este în minister“, a precizat Mihaela Popa.

https://www.edupedu.ro/colaboratorul-sputnik-a-fost-dat-afara-din-ministerul-educatiei-secretar-de-stat-imediat-ce-am-aflat-i-am-cerut-demisia-si-pentru-ca-nu-e-trecuta-in-cv-nicio-actiune-de-genul-aces/

De parcă ar vorbi despre un maidanez: „l-am luat dintr-o instituție publică.”

Acest caz îmi aduce aminte de soarta mai multor oameni buni.

De Charlie Chaplin, cel mai bun comediant, care ne înveselește și acum după 100 ani de la debutul său, a fost obligat pe vremea lui să părăsească America din cauză că era urmărit pentru „simpatii pentru Uniunea Sovietică”. Uniunea Sovietică demult nu mai este, iar cei care l-au hărțuit pe Charlie în America au murit demult și au fost uitați, dar numele lui Charlie a rămas.

De Bobby Fischer, cel mai bun șahmatist la vremea lui a fost forțat să părăsească America pentru că nu a boicotat un concurs de șah în Iugoslavia, așa cum cerea guvernul american.

De Alan Turing a fost hărțuit pentru că avea alte preferințe.

Și de multe alte personalități care au fost persecutate pentru opiniile lor. Dar ce au în comun aceștia cu Alexandru Mâță? Jurnalistul de la gazeta g4media, dar și Mihaela Popa de la ministerul educației au omis să spună ceva important:

Două activități de prestigiu, proiectul național CRED și Gala MERITO pentru performanțe în educație, și-a desemnat zilele trecute câștigătorii ediției din acest an. Profesorul și inspectorul de limbi străine Alexandru Mîță a primit titlul de „Creator de educație” pentru proiectul Campusul virtual – Teleșcoala Vasluiană, concept prin care a venit în sprijinul elevilor pe perioada cât cursurile școlare au fost suspendate în al doilea trimestru al anului școlar trecut.

http://www.monitoruldevaslui.ro/2020/09/activitatea-a-doi-profesori-vasluieni-recunoscuta-la-nivel-national/

El este unul din cei mai buni pedagogi din România, a primit și premiu pentru asta.

Dat afară de la lucru pentru că a fost singurul jurnalist român care nu l-a boicotat pe Dodon la o conferință de presă. Și pentru faptul că iubește cultura rusă. Și pentru faptul că a adus în România niște pedagogi moldoveni la o școală de vară. Și pentru că a spus la un moment că „împăratul e gol”.

În decursul timpului mi-am dat seama că nu sistemele sunt rele, ci unii oameni sunt răi. Nu comunismul a fost rău, ci cei care pîrau pe oamenii buni la securitate. Nu capitalismul este rău, ci cei care toarnă și hărțuiesc pe cei care „gîndesc greșit”, cum este în cazul dat. Știți ce-i înteresant? Ei sunt aceiași oameni. Aceiași oameni dădeau foc la „vrăjitoare” în timpurile „sfintei inchiziții”, sau cum ar fi numită azi – „inchiziției strategice”. Tot ei ne deportau strămoșii, iar acum ei atacă pe cei care vorbesc fără respect despre „parteneriatul strategic” și care îndrăznesc să iubească cultura „dușmanilor noștri”. Sunt aceeași gașcă de oameni mici, care în toate regimurile fac una și aceeași. Ei nu se scufundă niciodată, pentru că-s croiți din materie care nu se scufundă.

Pe de altă parte, știți cum sunt tratați în Rusia cei ce iubesc „valorile americane”? Vine Putin în persoană și le dăruiește flori, ba se pune și în genunchi (bine, nu la toți). Nu credeți?

Dar pentru astfel de gesturi, trebuie să ai… cultură. Cultură rusească. Pe care o iubește Alexandru Mâță. Iubire pentru care oamenii croiți din materie care nu se scufundă l-au dat jos din funcția strategică de consultant al unui secretar din Ministerul Educației.

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

3 comments

  1. Stirea este preluata de la redactia noastra G4Media care a fost publicata de spagarul SORIN SEMENIUC care primesti din nou „cadouri” de la caracatite si sacali pentru a defaina persoane profesioniste doar ptr ca au opinii personale.
    Avem mari probleme cu practicile anterioare de spaga catre SORIN SEMENIUC ? Nu-i deajuns ca ne-ai facut de ras pe G4Media, trebuia sa ne facem de ras si pe alte publicatii. Am primit la redactie peste 500 de apeluri de ieri, de la colegii, in care se ia apararea dl. profesor Alexandru Mita, fiind considerat un erou in Vaslui si in Ministerul Educatiei si Cercetari.
    Subiectul de interes vizat fiind Mihaelei Popa. Ce draq aveati cu oameni care sunt profesionsti? Nu-i deajuns ca muncesc pe rupte?. Imi e scarba si imi vine sa vomit in stomac cand vad ce usor ascunde Sorin toate mizeriile prin „surse” si construieste o gramada de kkt care este mai departe preluat de alte redactii fara a verifica autenticitatea povesti.
    Realitatea este ascunsa de Sorin prin spagi primite de la Jean Badea si Stefan Apatean , cei care au edupedu.ro, care de cateva luni vand serviciile gratuite Google Suite si Microsoft Meets pe bani institutiilor e stat. Oameni astia fraudeaza ministerul si scolile, cerand bani, sub pretextul de licenta, toate aceste servicii fiind gratuite la Google Suite si Microsoft Meets.
    Alexandru Mita este fondatorul scolii telescoala vasluiana care oferea o platforma gratuita pentru toate scolile din Romania pentru minister complet gratuit. De aceea a fost consilier, sa ajute ministerul sa aiba propria scoala gratuita, fara licente, hotii si caracatite. Va dati seama ca Alexandru Mita era cel mai mare impediment pentru Jean Badea si Stefan Apatean.

  2. Stirea SOC este ca Jean Badea si Stefan Apatean vizeaza direct functia de Ministru a Monicai Anisie si cea de secretar de stat Mihaela Popa, pacalindu-le pe acestea prin stiri publicate de Sorin Sumeniuc sa dea afara personalul performant care ii impiedica sa ajunga la acele functii. Efectiv, doamnele se dau singure afara de pe posturi

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *