La concert la Kiev

Președinta țării, Maia Sandu, urmează să întreprindă prima deplasare de serviciu, de la învestire. Astfel, pe 12 ianuarie va merge la Kiev, la invitația președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski. Anunțul a fost făcut de către adjunctul șefului Biroului președintelui, Igor Jovkva.

https://unimedia.info/ro/news/78adfd9c817f59bc/prima-vizita-oficiala-de-la-investire-maia-sandu-asteptata-la-kiev-pe-12-ianuarie.html

Trebuie că va fi interesant la Kiev. Zelenski a fost cîndva actor de comedie, știe să spună glume bune. Nu-i exclus că va dori să o impresioneze pe Maia Sandu cîntîndu-i o romanță la pian, din informația noastră el poate cînta foarte bine, e unul din puținii care au însușit unele tehnici complicate. Iată de exemplu aici e Zelenski, președintele Ucrainei.

Iar dacă nu se va găsi pian, nu-i problemă. Zelenski cîntă bine și la chitară:

Dar între aceste numere, sper că Maia Sandu va găsi răgaz să discute despre altă problemă:

În Ucraina nu se mai poate de acum învăța la școală, începând de la 1 ianuarie, decât în ucraineană, în detrimentul sutelor de mii de copii vorbitori acasă de română, bulgară, maghiară sau poloneză.

Noua lege ucraineană a învățământului, din 2017, a fost o surpriză neplăcută pentru sprijinitorii străini ai Kievului și a stârnit de la început proteste în țările vecine, chiar și în unele, precum Polonia, care au fost fără rezerve de partea Ucrainei și împotriva Rusiei, transmite radioerupalibera.org.

Destinată a limita folosirea limbii ruse, legea afectează direct și celelalte minorități, în primul rând românii (numiți oficial „moldoveni”) și bulgarii, dar și polonezii sau maghiarii. Tocmai aceștia din urmă au protestat cel mai vehement, deși sunt mult mai puțin numeroși în Ucraina decât vorbitorii de română sau bulgară.

Deja în Cernăuți și Herța, româna nu mai poate fi limbă regională. Administrația regională din Cernăuți le-a cerut celor din Herța, Hliboca și Noua Suliță să anuleze deciziile trecute prin care limba română obținuse statut de limbă regională și putea fi folosită, alături de ucraineană, în unitățile administrative locale.

https://www.politics.md/?view=articles&id=37344

Ar fi un cîștig de prestigiu pentru Maia Sandu dacă ar obține o exceptare de la prevederile acestei legi pentru moldovenii din Ucraina.

Published
Categorized as Editorial

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *