Pluralis majestatis

La istorie ni s-a spus că moharhii aveau mania superiorității atît de dezvoltată, încît atunci cînd vorbeau despre sine, foloseau pronumele plural. În loc de „eu” ziceau „noi”.

Apoi un cunoscător mi-a spus că pluralul era folosit pentru că monarhul vorbea nu în nume propriu ci în numele poporului. De aceea și „noi”, nu „eu”. Noi, poporul.

„Am accentuat că așteptările cetățenilor față de ANI sunt legitime, și anume oamenii cer ca instituția să efectueze rapid și eficient verificarea averilor demnitarilor de rang înalt față de care există suspiciuni.

unimedia.

Un guvern susținut de socialiști nu va avea puterea să îndelinească lucrurile pe care le cere astăzi poporul”, a explicat scurt președinta nou aleasă.

dw

Și multe multe alte articole în care Maia Sandu în loc să vorbească de la persoana întîi, vorbește de la persoana poporului. Pînă acum ne convingea că poporul vrea ca acest guvern să plece cît mai repede. A plecat guvernul, iar ea apelează la Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională plecarea guvernului.

Tot ea ne spune că poporul își dorește alegeri anticipate. Cine i-a dat dreptul să vorbească în numele poporului? Ea nu reprezintă poporul. Parlamentul îl reprezintă. Cum îndrăznește ea să vorbească în numele poporului?

Vreți să aflați ce vrea poporul? Poporul vrea pace, stabilitate, bunăstare, sănătate. Poporul vrea depășirea crizei pandemice și întoarcerea la normal. Acestea nu se obțin prin alegeri anticipate, și nici prin demisia guvernului. Cine i-a spus că poporul își dorește cel mai mult demisia guvernului?

Dacă vorbește în nume propriu, să nu se ascundă după popor. Să vorbească în nume propriu. Poporul nu-i cretin să aibă prioritățile Maiei Sandu. Iar Maia Sandu nu a întrebat pe oameni ce-și doresc. Votanții Maiei Sandu au fost sub 50%, cei din turul întîi. Ceilalți din turul doi care au votat-o, nu se socot reprezentați de dînsa, ei au votat împotriva lui Igor Dodon. Să fie clar – ea nu reprezintă poporul, nimeni nu a desemnat-o să-l reprezinte. Președintele este șeful statului și reprezintă statul. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova şi unica autoritate legislativă a statului. Rezultatul alegerilor prezidențiale nu indică asupra nereprezentativității parlamentului, și nu trebuie să ducă automat la alegeri parlamentare anticipate.

Maia Sandu nu-i monarh, chiar dacă unii martori susțineau că-i urmașa lui Ștefan cel Mare, iar alții o desenau cu coroana lui Vlad Țepeș. Ea nu are dreptul la pluralul majestic.

Published
Categorized as Editorial

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

1 comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *