Cîte oleacă despre mai multe

Azi voi scrie puțin despre America, puțin despre Moldova, puțin despre toată lumea.

Capcana lui Trump

Știți de ce îmi aduce aminte această tactică a blocării în lanț a aplicațiilor care oferă platformă de exprimare lui Trump? Mă refer la Parler, care a fost alungat de pe Amazon pentru zvonul că Trump și-ar fi făcut acolo cont, iar administratorii nu-l vor cenzura. Îmi amintește despre sancțiunile impuse de SUA companiilor care lucrează cu Iranul, Rusia, etc.

Giganții tehnologici dețin monopolul, iar silențierea lui Trump e o metodă folosită de monopoliști, la fel ca și sancțiunile americane, pentru că SUA sunt monopol.

Amintiți-vă despre Huawei, care a căzut sub sancțiuni din cauză că a vîndut echipament Iranului ocolind sancțiunile. Cine colaborează cu cei care-s în lista de sancțiuni – ajung și ei în lista de sancțiuni, de aceea ele sunt atît de dureroase. Huawei s-a trezit blocată în Google Play Store la indicația lui Trump. Atunci lui îi plăcea să joace monopoly. Să colaborezi cu cineva din lista de sancțiuni înseamnă să te sinucizi ca companie, pentru că vei ajunge singur în listă, și cu tine nu va vrea să lucreze nimeni de frică să nu ajungă și el în listă. Nu vei putea procura echipamente, materie primă, aplicații, prestatorul de internet va termina contractul, nici un magazin și nici o companie nu-ți vor vinde și nu vor procura nimic de la tine, vei deveni un paria. Recent Trump a pus sancțiuni companiei North Stream, și companiile care dădeau în arendă corăbii pentru instalarea conductei sub apă s-au retras din contract, blocînd proiectul pentru 2 ani, iar cînd în sfîrșit rușii și-au adaptat propriile corăbii pentru lucru, companiile de asigurări au refuzat să asigure navele, iar lucrul fără asigurare este interzis. Proiectul este iarăși blocat. Ah, ce-i plăcea lui Trump să bată cu bîta sancțiunilor. Dar bîta are două capete, și acum se instituie sancțiuni împotriva lui Trump. Pentru că:

Cine sapă groapa altuia, singur cade în ea.

proverb popular

și:

Ce ție nu-ți place – altuia nu face.

proverb popular

În lume

Dacă presupunerile mele nu dau greș, anul 2021 va fi marcat de o serie de catastrofe tehnogene. Coronavirusul deja nu mai sperie ca la început, și e posibil că oamenii vor obține imunitate în ciuda eforturilor celor care doresc să prelungească catastrofa, de aceea e nevoie de inventat un nou bau bau. În locul covidului vor veni catastrofele tehnogene. Că vor da vina pe teroriști, ori pe „hackerii ruși”, nu contează. Dacă se va întîmpla, și voi aflați primii de aici, aflați că în spatele acestor catastrofe vor sta nu teroriștii și nici hackerii ruși, ci acele forțe care vor să-i țină pe oameni în continuare în arest la domiciliu. Iar pentru aceste cuvinte, e posibil că și acest blog va fi blocat cîndva.

Pakistanul a rămas fără electricitate în toată țara. În Ucraina a explodat o conductă de gaz, acestea sunt așa, ca primele cazuri de covid din Wuhan. Știți vorba aceea – cine n-are un bătrîn – să-și cumpere. Eu aș spune – cine n-are casă la sat – să-și cumpere.

În Moldova

În Moldova Maia Sandu nu are de gînd să propună un nou guvern. Însăși ideea ei de a declanșa alegeri anticipate folosind un tertip – demisia guvernului – trebuie să dea fiori. Guvernul nu există ca instrument pentru declanșarea alegerilor anticipate. Iar Moldova nu-i o țară bogată ca să-și permită luxul de a pierde un an pentru a organiza alegeri, apoi încă jumate pentru formarea unei alianțe, pentru discuții despre „principii și valori”, și în tot acest timp fără guvern. Cred că ideea de a organiza alegeri anticipate trebuie abandonată, iar PSRM ar trebui să invite fracțiunile la consultări pentru desemnarea unui nou guvern. În cel mai rău caz, de desemnat tot pe Chicu.

Maia Sandu a arătat ce poate face, și a arătat că ei nici nu-i trebuie stabilitate – ea a venit să distrugă, și să dea vina pe PSRM. Nu trebuie pedepsiți oamenii pentru asta. Noi avem pandemie și sărăcie în țară. Ea a avut ocazia să arate că poate conduce, și a arătat că nu vrea să facă nimic fără toată puterea în mîinile ei (parlament, sis, procuratură, etc). Ori, după alegeri s-ar putea ca imaginea să nu se schimbe prea mult – în loc de PD (și foștii PD) + PPDA să între Renato Usatîi iar Partidul Șor și PAS să obțină mai multe mandate. Și atunci chiar se va primi că am pierdut un an doar pentru satisfacerea poftelor președintei.

Vor fi proteste dacă se va merge pe scenariul abandonării alegerilor anticipate? Desigur. Tractoriștii au demonstrat că ei se adună la îndemnul Maiei Sandu, și se împrăștie la fel, la îndemnul ei, dar nu înainte de a primi culioace de la Iohannis (600 tone de motorină pentru tot). Vorba ceea:

N-au avut decît cu ochiul ori cu culiocul semn a face, și țăranii își trimise toate tractoarele încoace

Dar acum poliția poate lua exemplu de la poliția americană, din „citadela democrației”, iar Ion Ciobanu poate din timp să interzică tehnica agricolă în centrul capitalei, cu excepția tractoarelor primăriei, pe motiv că distruge gazoanele din fața Catedralei. Iar poliția să aplice legea fără rușine. Protestatarii pot fi arestați, iar dacă atacă polițiștii – pot fi împușcați fără foc de preîntîmpinare. Și facebook-ul poate fi blocat dacă trebuie, și televiziunile și site-urile pot fi închise.

Și dacă tot se merge pe cenzurare, ar fi bine ca televiziunile și presa care primesc finanțare de peste hotare, inclusiv din diasporă – să afișeze o notă informativă despre acest fapt, că lucrează la comanda străinilor. La fel și platformele sociale care practică cenzura, la noi pe teritoriu să afișeze notificare că platforma nu e liberă și se practică cenzură politică împotriva persoanelor care au viziuni tradiționale, conservatoare, etc. Tehnic e posibil. Asta ar face parte din planul fragmentării internetului, care în cîțiva ani va fi realitate, iar acum noi am putea fi pioneri.

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *