Cea mai scurtă cale (3)

Să purcedem, eu știu cea mai scurtă cale.

Moise

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a declarat astăzi inadmisibilă sesizarea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind procedura de autodizolvare a Parlamentului, informează TRIBUNA. 

https://tribuna.md/2021/01/18/ultima-ora-curtea-constitutionala-a-declarat-inadmisibila-sesizarea-pas-privind-procedura-de-autodizolvare-a-parlamentului/

Dacă sincer, eu credeam că va fi invers. Părerea mea despre CC eu am mai spus-o, și ea nu s-a schimbat. Dar spre surprinderea mea, au luat și o hotărîre corectă.

Dar acest articol nu va fi despre Curtea Constituțională, ci despre patimile Maiei Sandu. Sau despre eșecurile ei. Ea caută cea mai scurtă cale către alegerile anticipate și eșuează lamentabil de fiecare dată.

Acum vă voi spune eu care ar fi fost cu adevărat cea mai scurtă cale. Așadar, pe 16 noiembrie, după ce a fost înfrînt, Igor Dodon a invitat fracțiunile parlamentare la discuții:

Astăzi voi avea prima întrevedere cu cea mai mare fracțiune, fracțiunea socialiștilor. Mâine voi invita la discuții pe democrați, după care discutăm cu PAS, discutăm cu DA; discutăm cu alte grupuri parlamentare, pentru a înțelege care sunt viziunile”, a declarat Dodon.

https://tv8.md/2020/11/16/video-igor-dodon-anunta-ca-va-initia-discutii-cu-fractiunile-parlamentare-cu-cine-va-avea-astazi-discutii/

În mod normal, PAS trebuia să se prezinte la aceste discuții pe post de învingători și să-și enunțe viziunile. Să se înțeleagă despre votarea legii bugetului, demisia guvernului, înaintarea de către Igor Dodon a două candidaturi care să nu fie votate în parlament, și despre dizolvarea parlamentului. Totul s-ar fi putut petrece într-o săptămînă, și s-ar fi făcut cu mîinile lui Igor Dodon, chiar înainte de investirea Maiei Sandu. Asta ar fi fost cea mai scurtă cale. Dar inițiativa lui Dodon a eșuat. PAS, PD, PPDA au hotărît să-l umilească și au ignorat invitația. Și avem ce avem.

Această pierdere de timp îmi amintește de strădaniile Maiei Sandu care i-au permis lui Plahotniuc și Șor să plece, și să-și securizeze mai toate activele din țară. În primăvara anului 2019 se purtau negocieri de formare a unei majorități parlamentare, între PSRM, PAS și PPDA. PSRM a avut o poziție fermă dar și generoasă de la bun început – a zis că-și dorește doar funcțiile de președinte al parlamentului și pe cea de ministru al apărării. Pentru a nu fi „suspendat” Igor Dodon, și pentru a nu trimite militari în Irak și Kosovo (dacă nu greșesc, militari oricum au fost trimiși, și ministerul apărării a primit o specialistă din SUA să lucreze direct în minister, dar asta-i altă temă).

Restul funcțiilor, PSRM le oferea PAS și PPDA. Practic le-a oferit guvernarea. Dar PAS și PPDA se împotriveau. Ei își doreau lor absolut toate funcțiile, și promiseseră că după ce va fi investit parlamentul, îi vor da PSRM-ului funcția de președinte al parlamentului dacă vor socoti de cuviință. PAS și PPDA au întins aceste negocieri pînă în ultima clipă, cînd au acceptat în sfîrșit condițiile inițiale înaintate de PSRM. Adica, au pierdut 3 luni. Între timp, s-a produs conflictul cu uzurparea puterii de stat, și încă o săptămînă a fost pierdută, timp în care Filip mînca Pizza cu Plahotniuc, iar Plahotniuc trăgea cu privirea să vadă dacă n-a uitat nimic, dacă a închis gazul, apa, curentul.

Se poate afirma că asta Maia Sandu cu Adrian Năstase poartă răspunderea pentru faptul că Plahotniuc a fost lăsat să fugă din țară. Ei puteau de la bun început să accepte poziția PSRM-ului (pe care oricum au acceptat-o), și să blocheze plecarea lui Plahotniuc și a lui Șor.

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *