La masă cu trișorii

Cînd te așezi la masă cu trișorul, pierzi nu atunci cînd se termină jocul, ci atunci cînd te-ai așezat la masă cu trișorul.

Citesc acum din articolele mele mai vechi și văd că prognozele mele au o rată de succes destul de mare – cam 60%. Pentru cineva asta poate fi puțin, dar pentru acest tip de pronosticuri chiar și 30% e mult.

Așadar scriam o lună și jumate în urmă:

Dar asta doar la prima vedere. Dacă s-ar merge pe soluția politică, socialiștii ar aștepta pronunțarea Curții Constituționale cu privire la legile adoptate pe 3 Decembrie (în special, despre întoarcerea Stadionului Republican în proprietatea statului, după ce fusese cedat americanilor de către oligarhul fugar – Plahotniuc). Iar dacă Curtea, fără îndoială, va găsi că legile sunt anticonstituționale pentru că nu plac judecătorilor controlați de PAS

https://jurnal.tv/2020/12/05/maidanul-de-la-chisinau-doar-fapte/

Și o lună în urmă scriam:

Iar în legătură cu Stadionul Republican, nu am dubii că CC va declara neconstituțională decizia de a-l întoarce în proprietatea statului. În acest caz, eu sunt sigur că răspunsul va fi ambiguu, …

https://jurnal.tv/2020/12/13/curtea-constitutionala-capturata/

Și. Astăzi curtea constituțională a declarat ca fiind neconstituțională legea cu privire la statutul limbii ruse, votată pe 3 decembrie. S-a meritat de așteptat. Eu cred că planul a fost să se dizolve parlamentul înainte de pronunțarea CC asupra legilor, ca să nu se poată de revenit asupra lor. Și PSRM să meargă în anticipate ca niște ratați. Oamenii nu iubesc ratații, și vor vota pentru învingători.

Dacă tot vorbeam de „cea mai scurtă cale”, PAS, PPDA și restul nu trebuiau să conteste la CC legile adoptate pe 3 decembrie și după. Dacă PSRM va merge în anticipate înainte să ducă la capăt aceste legi, și înainte să întoarcă definitiv Stadionul Republican statului, el va pierde. El a început să piardă atunci cînd a intrat în jocul acestora ce vor „alegeri anticipate” și care zic că „parlamentul nu mai reprezintă poporul”.

Poate că PSRM-ul se consideră suficient de isteț ca să-i cîștige pe trișori. Nu neg că-s isteți, atîta doar că ei sunt șahmatiști, dar s-au așezat la masa de poker. Ei vor să joace după reguli, dar împotriva lor se joacă fără reguli. Acolo unde PSRM a învățat despre șiretlicuri, PAS a predat.

Singurul mod de a cîștiga împotriva unui trișor este să nu te așezi cu el la masă.

Și încă un lucru. Reiterez că dacă PSRM nu va reforma sistemul electoral pentru a-l face transparent (eu am scris cum), va pierde alegerile. Chiar dacă pentru PSRM vor vota 60% oameni. Așa cum a pierdut alegerile prezidențiale.

By Iulian

Iulian e redactor la Jurnal.TV

1 comment

  1. Sunt intru totul de acord. Exemplul SUA ne demonstreaza ca indiferent pentru cine voteaza poporul, castiga cei care trebuie. Consider ca in reformele sistemului electoral trebuie sa-si gaseasca locul si interzicerea de a participa la vot persoanelor care s-au stabilit cu loc permanent de trai in strainatate. Cunosc persoane care de ani buni au plecat cu traiul in Canada, SUA, au vandut apartamentele din Moldova, si-au cumparat apartamente sau case in rate in tara unde au plecat, au nascut acolo si copii, dar participa in continuare la alegerile noastre, socotind ca ei sunt mai luminati la minte decat noi, si trebuie ei sa ne aleaga conducerea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *